Ερώτηση για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών

Ερώτηση για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλληκαι Διαμάντω Μανωλάκου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Την 1.1.2013 απολύθηκαν από τη δουλειά τους οι συμβασιούχοι καθαριστές/ καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ (ΙΔΟΧ) μετά από καταγγελία από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας.

Με το άρθρο 49 του ν. 4325/2015 δόθηκε η δυνατότητα στους συμβασιούχους καθαριστές/ καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ (ΙΔΟΧ) να επιστρέψουν στην εργασία τους συνάπτοντας ατομικές συμβάσεις μίσθωσης με καθαρές μηνιαίες απολαβές 323 ευρώ.

Κατόπιν με το ν. 4389/2016 (κεφάλαιο Α’) συστήθηκε, σε αντικατάσταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η ανεξάρτητη αρχής δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με αποτέλεσμα πολλοί από τους συμβασιούχους καθαριστές/ καθαρίστριες να απασχολούνται στην καθαριότητα των κτιρίων της εν’ λόγω Αρχής.

Το άρθρο 2 του ν. 4389/2016 ορίζει ότι «η αρχή απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας…». Λόγω αυτής της αυτοτέλειας, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη εργασιακή σχέση με την οποία απασχολούνται οι εργαζόμενοι καθαριστές/ καθαρίστριες, παρατηρούνται δραματικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ενδεικτικά τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη του 2016 καταβλήθηκαν το Μάη του 2017 ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η καταβολή των δεδουλευμένων Γενάρη – Φλεβάρη – Μάρτη 2017. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος της αμοιβής των εν λόγω υπαλλήλων βρίσκεται σε αναξιοπρεπή επίπεδα, γίνεται αντιληπτό ότι και η παραμικρή καθυστέρηση στις πληρωμές δημιουργεί σε αυτούς τους εργαζόμενους σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού.

Τέλος οι υπ’ αριθ. 31/2014 και 32/2014 αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίζουν το δικαίωμα των εν λόγω καθαριστών/ καθαριστριών σε μόνιμη και σταθερή δουλειά κάνοντας ρητή αναφορά σε «συμβάσεις αορίστου χρόνου» . Άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία των εν λόγω υπαλλήλων ασχολείται με την καθαριότητα κτιρίων του ΥΠΟΙΚ για πάνω από μία δεκαετία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

  • Για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής της μισθοδοσίας των καθαριστών/ καθαριστριών που εργάζονται σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • Για την αυτοδίκαιη μετατροπή των συμβάσεων όλων των καθαριστών/ καθαριστριών που εργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών σε Αορίστου Χρόνου».

Πηγή: 902.gr

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.